Teraz jest sobota, 4 wrz 2010, 22:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Strona 2 z 2 [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dlaczego tu tak cicho?
PostNapisane: piątek, 21 maja 2010, 20:03 

Defman napisał(a):
Kolega sam nie wie czego chce, raz chce reformatorów, raz alternatywy ;) Jak się nie ma podstawy teoretycznej to rzeczywiście pozostaje tylko miotanie się w świecie, którego się nie rozumie (a nawet jak rozumie to tylko na "chłopski rozum").

Skandaliczne zachowanie :!: :lol: Poszukuje możliwości zmian i ludzi pragnących tych zmian dokonać. Powinien się pouczyć, stworzyć teoretyczne podstawy poszukiwań. My mu w tym pomożemy, powtarzaj za nami: Słowacki wielkim poeta był...... :lol:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: piątek, 21 maja 2010, 20:04 

Poglądy: @ bezprzymiotnikowy
Słabo widać poszukujesz, wg mnie jedyne co robisz to trolujesz.

"Marzyciel jest twórcą jutra. Człowiek praktyczny może się z niego śmiać; nie wie, że to on jest tą prawdziwą siła, która popycha świat naprzód. Ucisz go, a świat stoczy się ku barbarzyństwu. Wzgardzony, osłabiony, wskazuje drogę... Siejąc nasiona, których plony zostaną zebrane, nie przez niego, lecz przez jutrzejszych ludzi praktycznych, którzy będą wyśmiewać jednocześnie kolejnego niestrudzonego marzyciela zajętego sianiem, sianiem i jeszcze raz sianiem."

Ricardo Flores Magon

PostNapisane: piątek, 21 maja 2010, 20:56 

incordio napisał(a):
Taaa... moge sobie pogadac... chyba faktycznie to nie to forum, szukalem reformatorow a znalazlem grupke historykow zapatrzonych w swoje pozolkle notatki, od czasu do czasu wydajacych jeki narzekan lub okrzyki entuzjazmu

Nie chcę być chamem, ale:

- o co ci konkretnie chodzi? (pokaż konkretne posty, z którymi masz problem, bo na razie to nie wiadomo, jak ci odpowiedzieć.)
- ile masz lat? (pytam, bo jeśli pomiędzy 12 a 15 (rozciągnąłbym to do 19, ale dobra, niech będzie ;) ) to z całym szacunkiem, ale najpierw się ucz, poznawaj świat, a później pouczaj.)
- pożółkłe notki, to co konkretnie? (podaj jakieś tytuły, autorów, konkretne zarzuty przeciwko nim. I jeszcze, co jest złego w studiowaniu podstaw teoretycznych)
- co konkretnie ty robisz dla wolności? (w swoim życiu, w społeczności, wśród najbliżyszch przyjaciół)

PostNapisane: sobota, 22 maja 2010, 11:35 

Poglądy: wolnościowy komunizm
Otóż to. Walisz incordio ogólnikami na zasadzie "świat jest chujowy, coś trzeba z tym zrobić", więc nie oczekuj konkretnych odpowiedzi. Uściślij swoje wypowiedzi, napisz co cię dokładnie gryzie, a może ktoś cię poratuje praktycznymi poradami.

"...ustanowienie socjalizmu w jakimkolwiek sensie w imieniu proletariatu lub przez biurokrację to czysty absurd, sprzeczność sama w sobie, taka jak kwadratowe koło czy podwodne ptactwo; socjalizm jest jedynie świadomością mas oraz nieustanną samorządną aktywnością" - C. Castoriadis

PostNapisane: sobota, 22 maja 2010, 12:07 

Cytuj:
Oczekiwalem dzialan zmierzajacych do stworzenia swiata bardziej przyjaznego ludziom, poszukiwan realnej alternatywy dla obecnego systemu oraz akcji majacych na celu przelamanie obojetnosci spoleczenstwa.

gdyby to było takie proste, że o, przychodzisz na forum, ustalasz, wykonujesz i świat jest piękniejszy - to pewnie przez te tysiąclecia istnienia Ziemi wraz z ludźmi na niej już ktoś by na to wpadł i wprowadził w życie. ; o
Żeby świat był cudowny, to trzeba by powybijać wszystkich, którzy mają odmienne poglądy od danej jednostki... wtedy dla tej jednostki świat byłby zupełnie po jej myśli (prawdopodobnie zostałaby na nim sama, bo ciężko znaleźć dwie osoby, które zgadzają się ze sobą w zupełnie wszystkich kwestiach).
Wybacz, ale faktycznie zachowujesz się jak takie dziecko "jebać system, precz z wyzyskiem!!" i na takich krzykach w sumie się kończy... Bo jest źle. Trzeba to zmienić. I WY powinniście wiedzieć jak, ja umywam łapki. Cudów oczekujesz? Rewolucja, krzyk, agresywny protest, walka... to może wydawać się fajne, dostarczające adrenaliny, ciekawych wspomnień, doświadczeń. Ale raczej średnio skuteczne. Mało kto poważnie traktuje krzykaczy...

PostNapisane: sobota, 22 maja 2010, 14:22 

Hmm dziwne. Ja na to forum trafiłem żeby poszerzać horyzonty dzięki dyskusji i wypowiedziom innych ludzi związanych z ruchem i obojętne mi to czy związanych aktywnie czy tylko szukających jakiegoś uspokojenia ducha przez anarchizm. Każdy oczekuje gotowych rozwiązań, bo wymyślić coś konstruktywnego to trudna sprawa dla większości ale jakoś mnie to nie boli, nie oczekuje od wszystkich żeby byli "naukowcami" zwłaszcza, że sam nic nie jestem. Historia... ? Bardzo ważna jest żeby nie popełniać błędów naszych ojców, bo nic gorszego nie ma. Autorytety... ? Też nie należy ich szukać, bo będziemy popełniać błędy autorytetów. Więc jeżeli ktoś oczekuje rozwoju przez gotowe rozwiązania to najlepiej jedynie na płaszczyźnie aktywności, a jeżeli rozwoju to należy tą stertę luźnych wskazówek połączyć w całość, przemyśleć i wyrobić swoje zdanie, które potrafimy odpowiednio uargumentować. Takie jest moje zdanie jeżeli chodzi o funkcjonowanie forum i nasze życie realne.

Cytuj:
Z kolesi, z którymi punkowałem, kiedy miałem 16-20 lat, nie został prawie nikt - część się zaćpała, część włączyła do głównego nurtu. Ich anarchizm był jedynie płytkim sposobem na odreagowanie.

No cóż... chyba tak w większości miast Polski jest. Najważniejsze żeby się w tym wszystkim nie zatracić. Mam u siebie dobrych chłopaków tonących w dragach, alkoholu, inni jeszcze całkiem się używek wyparli, części po ideałach został tylko sposób życia jako pusty szablon ubierania i popijania piwa przy koncertach na skłocie, kilku całkiem się odłączyło i nie wiadomo co się z nimi dzieje. Nie ma co lamentować, takie są realia i trzeba się z tym pogodzić, samemu nie zatracić, a dyskutowanie na ten temat w podgrzanej atmosferze nie mają sensu.

"http://wiki.suse.pl"

http://demotywatory.pl/1459736/Jak-leci-chlopaki

PostNapisane: wtorek, 25 maja 2010, 21:46 

maly wielki czlowiek napisał(a):
Otóż to. Walisz incordio ogólnikami na zasadzie "świat jest chujowy, coś trzeba z tym zrobić", więc nie oczekuj konkretnych odpowiedzi. Uściślij swoje wypowiedzi, napisz co cię dokładnie gryzie, a może ktoś cię poratuje praktycznymi poradami.

Ja nie oczekuje "konkretnych odpowiedzi", raczej konkretnych pytań.

Strona 2 z 2 [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]