Teraz jest poniedziałek, 6 wrz 2010, 15:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Strona 1 z 2 [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Usuńmy ten krzyż!
PostNapisane: poniedziałek, 19 lip 2010, 20:09 

Poglądy: bezprzymiotnikowy
Od poniedziałku (19.07) Stowarzyszenie Wolność-Równość-Solidarność rozpoczyna akcję zbierania podpisów pod petycją w sprawie usunięcie krzyża sprzed Pałacu Prezydenckiego. Krzyż ten stanowi ewidentne naruszenie zasady laickości, która powinna obowiązywać na terenie budynków administracji publicznej, a także jest próbą zdominowania sfery publicznej przez jedną religię.

Zachęcamy wszystkich aby wyrazili swoje poparcie http://wrs.rdl.pl/index.php?q=node/233 .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Usuńmy ten krzyż!
PostNapisane: wtorek, 20 lip 2010, 12:19 

Poglądy: 50
Powtórzę tylko komentarz z indymediów.
Anarchiści składający petycję (prośbę) do PREZYDENTA o usunięcie odgórnie czegoś co powstało oddolnie...? Nie brzmi to trochę jak pomyłka?

___

Przy okazji witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Jestem studentem filozofii i dopiero zaczynam "przygodę" z myślą anarchistyczną, tak więc drżyjcie przed szeregiem natrętnych pytań od niedouczonego. Pozdrawiam.

PostNapisane: wtorek, 20 lip 2010, 13:23 

Poglądy: @ bezprzymiotnikowy
Ignacy Niczyj napisał(a):
Powtórzę tylko komentarz z indymediów.
Anarchiści składający petycję (prośbę) do PREZYDENTA o usunięcie odgórnie czegoś co powstało oddolnie...? Nie brzmi to trochę jak pomyłka?

___

Przy okazji witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Jestem studentem filozofii i dopiero zaczynam "przygodę" z myślą anarchistyczną, tak więc drżyjcie przed szeregiem natrętnych pytań od niedouczonego. Pozdrawiam.

Antyklerykalizm czy ateizm jest postawą charakterystyczną dla większej części lewicy, nie widzę więc nic złego w tym, że jakaś grupa zajmuje się promocją tego ptk widzenia w ten sposób, nawet jeśli to anarchiści.

Inna sprawa jest taka, że widocznym jest iż brak pomysłu na wykorzystanie tego symbolu, jakim jest krzyż pod pałacem. Można zrobić jakąś akcję, przy okazji ośmieszając i krzyż, i pałac. Brak pozytywnego przekazu tej akcji z petycją.

"Marzyciel jest twórcą jutra. Człowiek praktyczny może się z niego śmiać; nie wie, że to on jest tą prawdziwą siła, która popycha świat naprzód. Ucisz go, a świat stoczy się ku barbarzyństwu. Wzgardzony, osłabiony, wskazuje drogę... Siejąc nasiona, których plony zostaną zebrane, nie przez niego, lecz przez jutrzejszych ludzi praktycznych, którzy będą wyśmiewać jednocześnie kolejnego niestrudzonego marzyciela zajętego sianiem, sianiem i jeszcze raz sianiem."

Ricardo Flores Magon

PostNapisane: wtorek, 20 lip 2010, 15:51 

nie rozumiem czemu wam ten krzyż przeszkadza, ktoś go sobie postawił i stoi :) a tutaj wielkie poruszenie petycja itp co według mnie całkowicie ośmiesza cały ruch. . . tyle mówimy o tolerancji, wolności itp a przeszkadza nam krzyż który nikomu nic nie zrobił. Nie wiem czy ma sens wspomagać tą cała nagonkę na chrześcijaństwo... i proszę żeby ktoś podał mi konkretne argumenty dlaczego jest za usunięciem krzyża bo nie mogę nigdzie tego znaleźć

PostNapisane: środa, 21 lip 2010, 12:06 

Poniewaz komus moze przeszkadzac, ja nie moge postawic sobie wielkiego pentagramu na chodniku pod domem poniewaz uczucia religijne bla bla bla, tak wiec ten krzyz tez godzi w moje uczucia (jakiekolwiek by nie byly)
chcesz krzyz ? to sobie postaw w pokoju

PostNapisane: środa, 21 lip 2010, 15:27 

Cytuj:
ja nie moge postawic sobie wielkiego pentagramu na chodniku pod domem poniewaz uczucia religijne bla bla bla

Ha ! To jest myśl radykalna, a nie jakieś tam petycje ;] Może by zrobić taką akcję, najlepiej nie pentagram, a gwiazdę dawida czy coś w tym stylu :twisted: to by było dopiero "szatańskie" :roll: Niestety to tylko pomysł, bo do Warszawy mam dobry kawał ale może jakoś zainspiruje tamtejszą ludność lewicową/anarchistyczną czy nazi punk :roll: :? Najszybciej chyba będzie ten pomysł Palikotowi podsunąć :lol:

"http://wiki.suse.pl"

http://demotywatory.pl/1459736/Jak-leci-chlopaki

PostNapisane: środa, 21 lip 2010, 16:35 

Kod:
ja nie moge postawic sobie wielkiego pentagramu na chodniku pod domem poniewaz uczucia religijne bla bla bla

jęśli pentagram to symbol religijny wobec ciebie to jestęs zdrowo pojebany, albo raczej opętany :P

PostNapisane: środa, 21 lip 2010, 17:13 

Bez takich tutaj... Owszem, ma rację, pentagram był kiedyś jednym z wielu symboli religijnych. Nie widzę żeby gdzieś napisał, że nim jest i wkurwiać mnie zaczyna ta moda na łapanie za słówka.

PostNapisane: czwartek, 22 lip 2010, 13:50 

Wielu ludzi uwaza pentagram za symbol magiczny, dla chrzescijan oznaczal kiedys bodajze rany jezusa czy cos takiego, wiec symbolem na pewno jest, a ze nie religijnym to nic (pozatym nie napisalem ze jest)
Co do obelg to mozesz zachowac je dla siebie

PostNapisane: czwartek, 22 lip 2010, 16:09 

Krzyż zdaje się znalazł już swoje przyszłe miejsce. W jakimś kościele pod KRK chyba. Nie spodobała mi się wypowiedź kaczora za to w tej sprawie...

Cytuj:
Jarosław Kaczyński uważa, że krzyż upamiętniający ofiary katastrofy smoleńskiej można usunąć wówczas, gdy stanie tam pomnik tych ofiar. Lider PiS powiedział na konferencji prasowej, że ten kto uważa inaczej, popełnia "ciężkie moralne nadużycie" .

Hmm więc z góry pada założenie [rozkaz] postawienia pomnika w tym miejscu ku hołdowi jego brata i na dodatek mówi co jest moralne, a co nie w stosunku do wszystkich. Więc PiS, a raczej bracia Kaczyńscy spełnili się politycznie. Dali popalić byłym wrogom, mają swoje WTC, niebawem pomnik, wyznawców i państwo policyjno-wyznaniowe, policję polityczną. Widać u nich podobieństwo, oboje mają osobowość autorytarną, a właściwie już jeden ma ;] Prawda jest taka, że PiS za czasów świetności był odizolowaną jedyną słuszną partią nie do usunięcia, stwierdził bym nawet, że blisko było do systemu monopartyjnego. Jednak to wszystko nie zmienia faktu, że była to partia populistyczna stawiająca na swój wiadomy elektorat. PiS usunął lewicę ze sceny politycznej i podzielił Polaków na "2 partie" =PiS i PO. Jak to się skończyło wszyscy wiemy. Kilka lat zastoju, ciągłych kłótni, afer, kontrowersyjnych decyzji i populistycznych haseł, wiele niedokończonych spraw tonących w natłoku informacji i do obrzygania gadaniu o "komuchach". Podejrzewam, że niedługo mogło by dojść do zmienia konkordatu. Swoją drogą ciekawe jakby wybory się potoczyły gdyby nie ta rozjebka pod Smoleńskiem. Brat udzielił by poparcia i być może mielibyśmy znowu jaśnie panującego Kaczora ? Teraz stoję obok i z miłą chęcią popatrzę na odwet PO za kilka lat bycia w cieniu, choć nie głosowałem to od Komorowskiego nie spodziewam się rewelacji tak samo jak od PO. Widziałem 3 partie rządzące w swoim życiu SLD, PiS teraz PO -żadna nie wzbudziła mojego zaufania ani nigdy nie miała poparcia.

Takie małe podsumowanie z mojej strony.
Pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 24 lip 2010, 14:12 

http://cia.bzzz.net/wyznawcy_pastafarianizmu_takze_wystawili_swoj_symbol_przed_palacem_prezydenckim

No to jaja :lol:

PostNapisane: wtorek, 27 lip 2010, 22:53 

Poglądy: 50
bronk-A napisał(a):
nie rozumiem czemu wam ten krzyż przeszkadza, ktoś go sobie postawił i stoi :) a tutaj wielkie poruszenie petycja itp co według mnie całkowicie ośmiesza cały ruch. . . tyle mówimy o tolerancji, wolności itp a przeszkadza nam krzyż który nikomu nic nie zrobił. Nie wiem czy ma sens wspomagać tą cała nagonkę na chrześcijaństwo... i proszę żeby ktoś podał mi konkretne argumenty dlaczego jest za usunięciem krzyża bo nie mogę nigdzie tego znaleźć

Popieram. Jak by nie patrzeć to była piękna obywatelska inicjatywa.

A jak ktoś chce se pentagram gdzie postawić to proszę bardzo, zmieniaj przestrzeń miejską, działaj i ciesz się życiem.

PostNapisane: wtorek, 27 lip 2010, 23:52 

Cytuj:
A jak ktoś chce se pentagram gdzie postawić to proszę bardzo, zmieniaj przestrzeń miejską, działaj i ciesz się życiem.

Tak...i jak to widzieliśmy zostanie przez katolickich talibów spryskany gazem pieprzowym, w nerwach kogoś uderzy i zostanie z zawiasami i dalszymi dobrymi chęciami ;]

PostNapisane: środa, 28 lip 2010, 16:17 

Poglądy: anarchoindywidualizm
To, że oni postępują źle nie oznacza, że reszta społeczeństwa też musi. Ten krzyż nie powinien tam stać, ale nie z powodów ideologicznych lub ograniczeń wolności (bo takich tu nie ma), ale z powodów estetycznych. On tam po prostu nie pasuje, zasłania pomnik Poniatowskiego, zaburza całą estetykę tamtego miejsca - oni chcą tam jeszcze pomnik postawić - no chyba ich pojebało, co będzie pomnik za pomnikiem stać? Mało tego, pomnik człowieka, którego nikt w gruncie rzeczy nie lubił, który nic szczególnego dla kraju nie zrobił, który zginął w wypadku samolotowym ma stać przed pomnikiem człowieka, który walczył o wolność ludności polskiej i zginął w walce o tą wolność (lub raczej mając ją jako cel swoich bitew)?

PostNapisane: czwartek, 29 lip 2010, 02:25 

tu (stety/niestety?) zgadzam się z poniższą opinią :

http://sierp.libertarianizm.pl/?p=264

dziwi mnie jeśli wolnościowcy przeciwko czemuś występują, a tym bardziej występują przeciwko symbolom i wolności do manifestacji czegokolwiek i gdziekolwiek, zwłaszcza jeśli uznamy że istnieje coś takiego jak przestrzeń publiczna i właśnie tam WSZYSTKO POWINNO BYĆ WOLNO.

jedno nie usprawiedliwia drugiego. to że ktoś zakazuje nam czegoś nie usprawiedliwia nas przed tym, ażebyśmy zabraniali czegoś komuś innemu. wielu anarchistów daje się chyba wytresować, i w myśl zasady "kiedy mi nie możemy x, to niech inni nie mogą y" występują przeciwko temu co im się nie podoba. to że nam się coś nie podoba nie powinno nas upoważniać do tego aby tego zakazywać o ile to nas nie dotyczy w sposób bezpośredni. to że mi się nie podoba że ktoś jest chrześcijaninem, nie powinno powodować ażebym zakazywał mu być chrześcijaninem. to że w jakimś sensie najbliżej mi jest do satanizmu i nie mogę używać pentagramu jako miłego dla oka symbolu, nie powinno usprawiedliwiać tego że będę przeciw używaniu znaków chrześcijańskich. to że komuś się nie podoba satanizm, a mnie się nie podoba chrześcijaństwo - nie powinno mieć wpływu na żadne zakazy, dlatego że NICZYJA OPINIA NIE POWINNA KRĘPOWAĆ NICZYJEJ WOLNOŚCI w sferze słowa i symbolu. każdy symbol winien móc być umieszczony w przestrzeni publicznej, jeśli jest to symbol danej jednostki, i nikt nie powinien prawa do wolności używania symbolu odmawiać. a więc dla mnie przed pałacem prezydenckim mogą być krzyże, swastyki, i pentagramy i mnie na prawdę to nic nie obchodzi, jeśli te znaki stawiają sobie ludzie - niezależnie jakiego kontekstu to dotyczy, bo jest wolność do głoszenia poglądów. a państwa nie uznaję jako takiego - więc w państwie jestem przeciwny wszystkiemu i tak samo będę przeciwny prezydentowi faszystowskiemu, jak i chrześcijańskiemu bo jestem przeciwny prezydentowi :).

to więc ogólnie, to my jako jako jednostki powinniśmy być JEDYNYMI autorami i interpretatorami używanych przez nas symboli, i powinniśmy móc je używać dowoli, od symboli wizerunkowych począwszy do znaczenia słów skończywszy, czyli wolności słowa, czyli ja mogę cały czas mówić "obraźliwymi słowami" ale nikt nie ma prawa za mnie mówić czy te słowa były z mojej intencji obraźliwe, ponieważ ja jestem autorem tych słów, a każdy powinien mieć prawo do własnego autorstwa i interpretacji wypowiedzi. tak więc to ludzie którzy używają np słowa kurwa, krzyża, albo pentagramu czy swastyki, jedynie wiedzą w jakim celu sobie ich używają, a nikt nie ma prawa za nich narzucić im obowiązującej interpretacji - może się jedynie autorami zainteresować, albo jak mu się nie podoba czy go to nie obchodzi - nie interesować. zabranianie dowolnego używania symboli i słów - to jest faszyzm.

a tu co dopiero mówić o symbolu upamiętniającym ważne dla kogoś ofiary. nawet jako satanista, gdyby mi zginęła rodzona Mama, postawiłbym krzyż, i pewnie postawiłbym nie tylko na cmentarzu, bo jest to symbol kulturowy a nie tylko religijny który coś symbolizuje, tak jak zapalenie świeczki. mogę oczywiście tego symbolu nie uznawać indywidualnie ale co mi do tego co uznają inni? a pałac prezydencki?????? phi, przecież na pałac prezydencki można nawet nasrać. to nie mój pałac. a najlepiej go wyburzyć ;)

dlatego na miejscu anarchistów, byłbym raczej za usunięciem pałacu, a nie krzyża ;)

ogólnie - wolność powinna prowadzić do tego ażeby każdy mógł wszystko i "co nas to obcbodzi" a nie do zamykania ludziom ust, "bo coś tam". każde zamknięcie jest ograniczaniem wolności, wolność to otwieranie szeroko drzwi dla nowych możliwości.

PostNapisane: czwartek, 29 lip 2010, 09:51 

Generalnie zgadzam się z kolegą. Nigdy nie podobało mi się zakazywanie używania krzyża w przestrzeni publicznej przez "anarchistów", bo "jest to dominacja przestrzeni publicznej przez jedną religię bla bla bla". No ale parę zastrzeżeń mam.

Harry Angel napisał(a):
tak samo będę przeciwny prezydentowi faszystowskiemu, jak i chrześcijańskiemu bo jestem przeciwny prezydentowi :).

Tu zbyt wielkiej różnicy nie ma.

Harry Angel napisał(a):
to więc ogólnie, to my jako jako jednostki powinniśmy być JEDYNYMI autorami i interpretatorami używanych przez nas symboli, i powinniśmy móc je używać dowoli, od symboli wizerunkowych począwszy do znaczenia słów skończywszy, czyli wolności słowa, czyli ja mogę cały czas mówić "obraźliwymi słowami" ale nikt nie ma prawa za mnie mówić czy te słowa były z mojej intencji obraźliwe, ponieważ ja jestem autorem tych słów, a każdy powinien mieć prawo do własnego autorstwa i interpretacji wypowiedzi. tak więc to ludzie którzy używają np słowa kurwa, krzyża, albo pentagramu czy swastyki, jedynie wiedzą w jakim celu sobie ich używają, a nikt nie ma prawa za nich narzucić im obowiązującej interpretacji - może się jedynie autorami zainteresować, albo jak mu się nie podoba czy go to nie obchodzi - nie interesować. zabranianie dowolnego używania symboli i słów - to jest faszyzm.

To jest co najmniej ciekawa interpretacja wolności słowa, z którą za nic nie mogę się zgodzić. No ale załóżmy taką sytuację: Przychodzę do ciebie do domu i mówię: "Jesteś pojebaną kurwą, a twoja stara daje dupy na prawo i lewo", ty się oczywiście wkurwiasz, chcesz mi zajebać, a ja mówię: "W mojej interpretacji te słowa znaczyły "Cześć mój przyjacielu, bardzo szanuję ciebie, podobnie jak twoją mamę", nie rozumiem czemu się denerwujesz?". Dalej grupa neonazistów chce pobić murzyna i krzyczą: "Czarnuchu jebany, rozjebiemy ci ryj", pech chciał, że w okolicy przechodziła grupa antify, i co? Neonaziści mówią, że w ich interpretacji te słowa oznaczały: "Witaj, nasz czarny przyjacielu". Fajna wolność słowa? Ogromne znaczenie (kluczowe) ma to co dane symbole oznaczają dla opinii publicznej lub osób zainteresowanych. Dlatego nigdy nie pozwolę, by jakiś kretyn malował "Polska dla Polaków", swastyki, krzyże celtyckie, "Żydzi do gazu" itp. bo jest to dosyć jasno sformułowane nawoływanie do nienawiści z wyimaginowanych powodów. Nie mój drogi, pozwolenie na używanie niektórych symboli to pierwszy krok do faszyzmu, sam zakaz ma na celu temu zapobiec.

Harry Angel napisał(a):
a tu co dopiero mówić o symbolu upamiętniającym ważne dla kogoś ofiary. nawet jako satanista, gdyby mi zginęła rodzona Mama, postawiłbym krzyż, i pewnie postawiłbym nie tylko na cmentarzu, bo jest to symbol kulturowy a nie tylko religijny który coś symbolizuje, tak jak zapalenie świeczki. mogę oczywiście tego symbolu nie uznawać indywidualnie ale co mi do tego co uznają inni? a pałac prezydencki?????? phi, przecież na pałac prezydencki można nawet nasrać. to nie mój pałac. a najlepiej go wyburzyć ;)

dlatego na miejscu anarchistów, byłbym raczej za usunięciem pałacu, a nie krzyża ;)

A ja nie, bo pałac jest ważnym symbolem naszej kultury i zabytkiem dla przyszłych pokoleń. Problemem jest ten kto siedzi w tym pałacu, a nie sam pałac, pełniący teraz główne funkcję reprezentatywne i muzealne, od realnej władzy nad ludźmi jest sejm, który i tak nie powinien zostać zniszczony, byłaby to ważna pamiątka dla przyszłych pokoleń. No ale z resztą tego fragmentu się zgadzam, na moje to możesz Mamusi postawić pentagram i codziennie zanosić makaron na ofiarę, żeby w zaświatach miała co jeść.

PostNapisane: czwartek, 29 lip 2010, 15:51 

Poglądy: @ bezprzymiotnikowy
To z interpretacją słów to jakaś bzdura ^^ Słowa, symbole itd. mają swoje definicje i to co ktoś "miał na myśli" nic nie znaczy, ważne co powiedział czy przekazał (w sferze symbolicznej).
I komuś się pomyliły miejsca. Sfera publiczna jest tym miejscem gdzie nie można wszystkiego, w swoim domu czyli prywatnie, może sobie robić wszystko, zaś w miejscu publicznym obowiązują społeczne normy (czyli zasady respektowane przez wszystkich). Jak będziesz chciał nasrać sobie w domu to proszę bardzo, ale na ulicy nie radzę ;)

Podejrzewam, że autor tekstu miał 16-18 lat, pochodzi z "dobrego domu" i klepie bzdury, których nikt słuchać nie chce więc publikuje to w sieci...

Skrajny indywidualizm czyli "mam wszystko w dupie" jakoś mnie nie kręci, przy czym na pewno jest bardzo wygodny ;)

Cytuj:
ogólnie - wolność powinna prowadzić do tego ażeby każdy mógł wszystko i "co nas to obcbodzi" a nie do zamykania ludziom ust, "bo coś tam". każde zamknięcie jest ograniczaniem wolności, wolność to otwieranie szeroko drzwi dla nowych możliwości.

Gdzieś tam jeszcze był fragment, że wolność kończy się tam gdzie zaczyna wolność drugiego człowieka (czyli nie istnieje i nigdy nie zaistnieje "każdy mógł wszystko"), widocznie broszury nie doczytał chłopak :D

"Marzyciel jest twórcą jutra. Człowiek praktyczny może się z niego śmiać; nie wie, że to on jest tą prawdziwą siła, która popycha świat naprzód. Ucisz go, a świat stoczy się ku barbarzyństwu. Wzgardzony, osłabiony, wskazuje drogę... Siejąc nasiona, których plony zostaną zebrane, nie przez niego, lecz przez jutrzejszych ludzi praktycznych, którzy będą wyśmiewać jednocześnie kolejnego niestrudzonego marzyciela zajętego sianiem, sianiem i jeszcze raz sianiem."

Ricardo Flores Magon

PostNapisane: wtorek, 3 sie 2010, 14:15 

"Starcia z policją pod krzyżem

Tuż po 13 jeden z protestujących przedarł się przez kordon policji z przywiązanym do ciała metrowym drewnianym krzyżem. Szybko jednak został zatrzymany, a krzyż zabrała policja. Tymczasem pod samym krzyżem grupa 18 osób nie chciała dopuścić do rozpoczęcia uroczystości przeniesienia krzyża.

- Kim wy jesteście, nazywacie się księżmi? Powinniście bronić krzyża. Proponuję, żeby się modlić za tych kapłanów - krzyczeli obecni pod krzyżem. Czekali tam całą noc. - Nie oddamy krzyża. Mną kieruje serce - krzyczał jeden z protestujących. - Ja ze Lwowa, mnie przywieźli, po co wam to - krzyczał inny.

Protestujących próbowali uspokoić księża. Ludzie odmówili głośne Ojcze Nasz. - Błagamy, zostawcie nam krzyż - mówili.

Niewiele brakowało, a doszłoby do przerwania barierek. Harcerze, którzy mieli przenieść krzyż, zostali przywitani gwizdami.

Także wcześniej przed Pałacem Prezydenckim doszło do przepychanek. Jedna ze zwolenniczek pozostawienia krzyża przed Pałacem zaczęła skandować: "Mordercy!". Inne osoby wznosiły okrzyki: "Tu jest Polska!"."

To zamach na wolnosc ! - krzyczeli
To juz nawet nie jest smieszne...

PostNapisane: wtorek, 3 sie 2010, 17:38 

Poglądy: autonomista
Jako chrześcijanin mam dosyć tego polskiego przaśnego,szowinistyczno-klerykalnego katolicyzmu :!:

PostNapisane: wtorek, 3 sie 2010, 23:38 

Widziałem gościa, który mówił " tu poleje się krew". Tak właśnie postąpiłby Jezus? Rzeczywiście religia miłości...

Strona 1 z 2 [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]