Teraz jest sobota, 4 wrz 2010, 23:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wolne oprogramowanie... Dlaczego nie ?
PostNapisane: piątek, 12 lut 2010, 18:58 

System operacyjny w definicji większości obywateli to Windows... Czas to zmienić !
Na szczęście świadomość w czasach sztucznego kryzysu powiększa się i co raz więcej firm, developerów czy jednostek rzuca brzemię okradających, złodziejskich licencji na rzecz wolnego oprogramowania, nie koniecznie jest to zmiana systemu operacyjnego ale korzystanie np z otwartych pakietów biurowych jak OpenOffce czy edycji grafiki Gimp [funkcjonalność Photoshopa]. Dlaczego ?
Ponieważ dość, że nie trzeba za nie płacić, mamy wsparcie społeczeństwa, mnóstwo poradników oraz postęp wolnego oprogramowania gwarantuje stabilność oraz prostotę obsługi. Jeżeli ktoś pragnie bardzo korzystać z aplikacji windowsowych to także możemy je zainstalować ! Tak, tak... Jak ktoś lubi pograć to także nie ma problemu !

Wszystko pięknie brzmi ale jak zacząć ? No i dlatego piszę ten tekst...

Mam wolne łącze, nie dam rady ściągnąć płyty DVD z linuxem, co mam zrobić ?
-Nic prostszego, ''soft wolnościowcy" to bardzo życzliwi ludzi, ktoś Ci go ściągnie lub wyśle, wystarczy poprosić. Gdzie ?
http://newbie.linux.pl/forum/index.php?cid=9
[Ubuntu dostępne w Cafe Utopia -skłot CRK Wrocław]

Co oferuje mi linux ?
-Po instalacji system gotowy do pracy wraz z zainstalowanym potrzebnym oprogramowaniem ! Linux domyślnie instaluje programy do grafiki, komunikacji, multimediów, pakiety biurowe.

Co ma linux czego nie ma windows ?
-Głównym przyciągaczem użytkowników jest możliwość korzystania ze środowiska 3D [Compiz] na słabych kartach graficznych -wystarczy już karta ze 128mb !
http://www.youtube.com/watch?v=_ImW0-MgR8I
-Mamy także do wyboru kilka środowisk graficznych [KDE, GNOME -najpopularniejsze], co więcej możemy je dowolnie edytować ! Pod tym względem linux jest na prawdę elastyczny.

A co z trudnościami przy instalacji, konsola, repozytoria, kompilowanie programów ? Nie mam o tym pojęcia ani czasu na naukę...
-Nic nie szkodzi, obecnie linuxa można używać bez znajomości tych pojęć. Większość dystrybucji posiada oprogramowanie, które robi to za nas... np Yast czy SAX.

Nigdy nie instalowałem linuxa, czy sobie poradzę ?
-Tak, poradzisz. Linux posiada piękny graficzny instalator, a domyślne ustawienia podziału dysków zrobią za Ciebie czarną robotę, więc nie musisz mieć pojęcia o instalacji systemu.

Co ze sterownikami ? Mam drukarkę, skaner..itp
-Nowe jądra linuxa pozwalają na autodetekcję sprzętu, jest to system wieloprocesowy więc możesz śmiało podłączać bez potrzeby restartu systemu. Jeżeli potrzebujesz koniecznie sterowników to możesz liczyć na pomoc społeczności i otwarte sterowniki.

Czy są darmowe antywirusy na linuxa ?
-Nie nie ma, ponieważ linux nie potrzebuje antywirusa :) Ta wiadomość zaskakuje wielu "okienkowców" ale tak jest.

Jest wiele dystrybucji linuxa, nie wiem jaką wybrać...
-Odpowiedz na kilka pytań quizu, a dowiesz się co będzie dla Ciebie najlepsze.
http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/

Ponadto Linux nie potrzebuje super wymagań sprzętowych, zazwyczaj wymagania sprzętowe są ograniczone do minimum, nie każdego stać na nowy komputer. MS obiecywał dlatego też, że Windows 7 będzie miał dużo mniejsze wymagania niż Vista, jednak tak się nie stało, a tłumaczenie jest takie, że minęły już 2 lata więc wymagania są "małe" ze względu na postęp technologiczny... Nawet jeżeli ktoś zmienił kompa na nowszego to po co połowę jego mocy przeznaczać na system ? To tak samo jakby kupić tańszego kompa z mniej wymagającym systemem i osiągać nim podobną wydajność... Komputer na linuxie to prawdziwa rakieta :)

Warto przeczytać artykuł dość krótki Linux vs Windows:
http://www.idg.pl/news/75157/Windows.vs.Linux.mity.i.kity.html
Niech osoba wypowiadająca się pokaże mi wirusa na linuxa ;) Porównywać awaryjność i bezpieczeństwo Linuxa do Windowsa ? To chyba kiepski żart. Cytat "nie jest gotowy do poważnych zastosowań" -z pewnością tak jest i dlatego używa się go na "poważnych serwerach", używa go NASA oraz filmowcy do sklejania dużych produkcji filmowych... Poza tym kiepskim argumentem jest powoływanie się na "odpowiedzialność" za produkt...powoływanie się na autorytet aby zrzucić winę z siebie... Szczerze to wolę za darmo nie mieć na kogo zrzucić winy i zrobić reinstal czy sprawdzić inną dystrybucję niż grubo płacić za to żeby mieć kogo obarczyć odpowiedzialnością za wadliwe oprogramowanie, a wy jak uważacie ? Zwłaszcza, że Windows dla firm nie kosztuje tyle co dla klienta indywidualnego, nie licząc utrzymania go na złodziejskich licencjach.

Mam nadzieję, że nieco was przekonałem i korzystając z mojej obecności na forum chciałbym zaoferować początkową pomoc w pierwszych krokach z linuxem jeżeli ktoś się zdecyduje. Najlepiej jeżeli będzie to dystrybucja taka jakiej ja sam używam czyli OpenSuse 11.2 z KDE 4.4.0 ale myślę, że z inną także damy radę, w końcu Linux to Linux :) Pamiętajcie jednak, że nie jestem specjalistą, kształcę się w zupełnie innym kierunku ale moja znajomość z UNIXami może pomóc początkującym, może znajdzie się jeszcze jakiś kompan...? :)

To chyba wszystko co najważniejsze, jeżeli jeszcze coś mi się przypomni to walnę EDITA żeby nie mieszać info.
Dzięki za zainteresowanie :)

EDIT:
Jak się nada i ochota będzie to podpiąć można.

Cytuj:
"nie jest gotowy do poważnych zastosowań"

Żeby nie być gołosłownym zamieszczam link to statystyki 500 superkomputerów według systemu operacyjnego, 78% z nich pracuje na linuxie, 1% na Windowsie, pozostałe 21% pracuje na innych systemach z rodziny UNIX.

http://www.top500.org/stats/list/34/os

"http://wiki.suse.pl"

http://demotywatory.pl/1459736/Jak-leci-chlopaki
 Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Wolne oprogramowanie... Dlaczego nie ?
PostNapisane: czwartek, 29 lip 2010, 18:38 

Poglądy: anarchoindywidualizm
Linux w porównaniu do ceny jest o niebo lepszy od Windowsa, no ale w ludziach jest przekonanie, że za komputer trzeba płacić dużo. Ja mam Windows Vista, lecz to dlatego, że nie wiedziałem czy popularne, wymagające dobrej karty graficznej i oficjalnie kompatybilne tylko z Windows gry będą działać pod Linuxem (jeszcze nie wyszło wtedy Linux Ubuntu 10). Na drugim (starym gracie służącym do codziennych czynności i nauki) miałem Linuxa Ubuntu (ten sam mi wyskoczył jako idealny dla mnie) 7.ileśtam i działał bez zarzutu, Linux oferuje ogromną ilość programów wydanych przez społeczność (często wbudowany Gimp, OpenOffice i wiele innych możliwych do ściągnięcia), niektóre udostępnione przez oficjalne repozytorium firmy (lub organizacji - nie wiem) zarabiającej na wydawaniu pomocy do Linuxa. Z nieoficjalnych repozytoriów też można ściągać, lecz wiąże się to z ryzykiem - z tego co wiem, a wbrew temu co zostało tutaj napisane pod Linuxem też mogą wystąpić wirusy. Jest to bardzo rzadkie i co prawda nie miałem nigdy takiego problemu, ale wiem, że mój komputer co 24 uruchomienia (można to skonfigurować) skanował komputer - chyba w poszukiwaniu wirusów, bo po co?. Kolejnym plusem jest defragmentacja dysku. Jej po prostu nie ma - nie jest potrzebna. No ale nie jest to argument - w Windows Vsta można ją kompletnie zautomatyzować. Kilka osób mi znajomych ma Linux Ubuntu 10 i mówią, że nie ma prawie żadnej różnicy w stosunku do najnowszych Windows (wręcz przeciwnie - jest lepsza) - nie trzeba emulować windowsowych programów, jak to było w poprzednich wersjach (program WINE) ponieważ są one emulowane automatycznie (albo system się przystosował - nie wiem), nie ma problemu z obsługą gier wysokiej jakości, środowisko graficzne jak w poprzednich wersjach dorównuje Windowsowi (ja miałem GNOME, świetne środowisko daje ogromne możliwości edycji), Linux pozwala świetnie zarządzać komputerem z terminala - w windowsie podobno też można, ale zdaje się, że trzeba ściągnąć inny program i nie jest to zbyt dobre rozwiązanie) Nie wiem czy jest coś na podobę Windows Aero (do niczego nikomu nie potrzebnej a tylko zżera zasoby sytemowe). A co do sterowników to miałem odtwarzacz MP3 do którego zgubiłem płytkę ze sterownikami, na windowsie nie działał - na Linuxie nie było problemu. Wiele programów stworzonych specjalnie pod Linuxa jest moim zdaniem lepszych niż ich odpowiedniki w Windowsie. Na przykład firma tworząca gg nie pozwala na możliwość stworzenia linuxowej wersji i nie chce by była możliwa jej emulacja programem wine. Jak poradziło sobie środowisko linuxa? Wprowadziło własny program - Kadu (nie miałem najnowszej wersji, ale wiem, że był lepszy od poprzedniej dystrybucji gg - od tej najnowszej jest gorszy, ale to tylko kwestia czasu, aż ludzie związani z Kadu wydadzą nową wersję; wielu ludzi mających Windows miało ten program). Stare gry - nie ma szans by działały na nowszych windowsach - na linuxie (bynajmniej tym starym) bez problemu. Miałem problemy z rozpakowaniem plików .rar , ale prawdopodobnie zniknął ten problem w nowszych wydaniach niż moje, lub z powodu własnej niekompetencji - nie chciało mi się z tym bawić, te pliki miałem na poczcie więc otworzyłem je na windowsie, a wiem, że taka możliwość była tylko u mnie nie działała - wierzę, że był to indywidualny przypadek. Nie znam innych wersji oprócz Linux Ubuntu (mam w domu książkę dotyczącą Kubuntu, ale nigdy jej nie czytałem). Generalnie Linux rządzi i następnym razem poproście o komputer bez systemu i zainstalujcie Linuxa. To też popiera anarchistyczne idee - nie wpiera się Microsoftowego molocha, który żyje z ludzi, którzy z jakiś powodów uważają, że microsoft office jest lepszy od OpenOffice (nawet jeśli to różnice w jakości są niewielkie, niezauważalne; a w cenie - ogromne).

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]