Teraz jest sobota, 4 wrz 2010, 22:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Strona 2 z 2 [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy Porządek Świata [antiNWO]
PostNapisane: niedziela, 27 cze 2010, 13:41 

Poglądy: wolnościowy komunizm
scare11 napisał(a):
No ale skąd się wziął ten strach przed zwolnieniem, itp.?

Bo potencjalnie zwolnienie -> bezrobocie -> brak możliwości pozyskiwania środków na życie. To naprawdę takie skomplikowane?

Cytuj:
Odpowiednia socjalizacja to "tylko" medium ku najwyższej kontroli

Chwila moment. Ja nie przeczę, że odpowiednia socjalizacja może sprzyjać sukcesowi różnych technik kontrolowania. Polemizuję z twierdzeniem, że jej "autorami" i bezpośrednimi "nadzorcami" są wyłącznie jakieś tajne kabały.

Cytuj:
Tak, jak mówisz: świadomy jest "niemarksistowskiego" wyzysku, ale jakkolwiek nie pojmowałby pojęcia "wyzysk", uważa ten proceder za najnormalniejszą normę, zwyczaj. I wcale mu to w niczym nie przeszkadza, bo tak został nauczony, tudzież zmanipulowany

I tylko dlatego? A na ten przykład osobista, materialna korzyść kapitalisty wyrażająca się w większym zysku pieniężnym twoim zdaniem już nie ma znaczenia?

Cytuj:
Jasne, ale, jak mówiłem wcześniej socjalizacja to medium, narzędzie, które służy obronie interesów tym najwyżej w hierarchii

Jeszcze raz: to, że "ci najwyżej w hierarchii" są w stanie dzięki odpowiedniej socjalizacji reszty społeczeństwa realizować swoje interesy nie oznacza jeszcze, że sprawują oni ścisłą kontrolę nad samym procesem socjalizacji i/lub że są jego autorami. Wymienieni przeze mnie socjologowie, Mills i Domhoff, idą jeszcze dalej i twierdzą, że działania, postawy, światopogląd itp "tych najwyżej w hierarchii" są w dużym stopniu produktami tej samej "prosystemowej" socjalizacji, która na co dzień reprodukuje działania, postawy i światopogląd reszty społeczeństwa. Może nawet w większym stopniu, ze względu na bardziej bezpośrednie zaangażowanie, niż w przypadku wspomnianej reszty (zgodnie z ludową mądrością, że "kto z kim przestaje, takim się staje").

Jak to ujął Mills w "Power Elite" (s. 285):

Cytuj:
The interesting point is how impossible it is for such men to divest themselves of their engagement with the corporate world in general and with their own corporations in particular. Not only their money, but their friends, their interests, their training--their lives in short--are deeply involved in this world...

Trawestując twoją wypowiedź, takie wyjaśnienie działań, postaw i światopoglądów "tych najwyżej w hierarchii" przemawia do mnie o wiele bardziej - ze względu na swoją prostotę i oszczędność założeń - niż wydumane teorie spiskowe, wg których tworzą oni jakieś tajne kabały i perfidnie manipulują zachowaniami reszty ludzkości.

Cytuj:
Tym, którzy nie chcą, żebyś o tym wiedział - stąd w konsekwencji społeczeństwo traktuje wyzysk jak coś naturalnego (bo jest powszechny), uspołecznienie gospodarki jak kradzież, etc. ...

No to "traktuje wyzysk jak coś naturalnego" z tego względu, że "jest powszechny", czy dlatego, że tak chce i tak to sobie zaplanowała jakaś tajna kabała?

Cytuj:
Skąd to przekonanie? Jesteś w stanie wskazać mi palcem wszystkich tych, którzy odnoszą korzyści z podziału klasowego i wszystkich tych, którzy ten podział tworzą?

Co to ma w ogóle do rzeczy? O_0

Cytuj:
Eeee.. To obejrzyj u kogoś, bo chciałbym ten film z Tobą przeanalizować. :twisted:

Nie mam wśród znajomych nikogo, kto chciałby marnować czas na oglądanie jakichś spiskowych bajań.

"...ustanowienie socjalizmu w jakimkolwiek sensie w imieniu proletariatu lub przez biurokrację to czysty absurd, sprzeczność sama w sobie, taka jak kwadratowe koło czy podwodne ptactwo; socjalizm jest jedynie świadomością mas oraz nieustanną samorządną aktywnością" - C. Castoriadis
 Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Nowy Porządek Świata [NWO]
PostNapisane: niedziela, 11 lip 2010, 22:15 

Poglądy: anarchosatanizm
rafal_rr napisał(a):
a tak na serio: jest jeden spisek: spisek posiadających przeciwko nieposiadającym. a wynika on z ludzkiej chciwości. jedni są niesłusznie bogatsi od drugich i utrzymują władzę tylko po to, by swój poziom życia zostawić na bieżącym poziomie. a nacjonalizm, wojny religijne, rasowe i wszelkie inne są sztucznymi podziałami wywołanymi po to, by takich samych ludzi z różnych rejonów podzielić, poróżnić i uniemożliwić im zrozumienie wspólnej tożsamości i zjednoczenie ku samowyzwoleniu.
i w ten sposób to się kręci od paru tysięcy lat...

No dokładnie, o to mi chodzi! I widzę to mniej/więcej tak, jak pokazuje ten obrazek:

Obrazek

maly wielki czlowiek napisał(a):
Jeszcze raz: to, że "ci najwyżej w hierarchii" są w stanie dzięki odpowiedniej socjalizacji reszty społeczeństwa realizować swoje interesy nie oznacza jeszcze, że sprawują oni ścisłą kontrolę nad samym procesem socjalizacji i/lub że są jego autorami. Wymienieni przeze mnie socjologowie, Mills i Domhoff, idą jeszcze dalej i twierdzą, że działania, postawy, światopogląd itp "tych najwyżej w hierarchii" są w dużym stopniu produktami tej samej "prosystemowej" socjalizacji, która na co dzień reprodukuje działania, postawy i światopogląd reszty społeczeństwa. Może nawet w większym stopniu, ze względu na bardziej bezpośrednie zaangażowanie, niż w przypadku wspomnianej reszty (zgodnie z ludową mądrością, że "kto z kim przestaje, takim się staje").

Ja rozumiem, że wszystko napędza się nawzajem i wszyscy mają na siebie pewny wpływ, ale KTOŚ wymyśla ten cały "program socjalizacji" i narzuca go społeczeństwu, czyż nie?

Cytuj:
Nie mam wśród znajomych nikogo, kto chciałby marnować czas na oglądanie jakichś spiskowych bajań.

Ok, zatem nie marnujmy już więcej czasu na tego typu rozkminy... ;)

PostNapisane: poniedziałek, 12 lip 2010, 09:25 

Poglądy: @ bezprzymiotnikowy
scare11 napisał(a):
Ja rozumiem, że wszystko napędza się nawzajem i wszyscy mają na siebie pewny wpływ, ale KTOŚ wymyśla ten cały "program socjalizacji" i narzuca go społeczeństwu, czyż nie?

Nie, i stary nie ośmieszaj się dalej ;)

"Marzyciel jest twórcą jutra. Człowiek praktyczny może się z niego śmiać; nie wie, że to on jest tą prawdziwą siła, która popycha świat naprzód. Ucisz go, a świat stoczy się ku barbarzyństwu. Wzgardzony, osłabiony, wskazuje drogę... Siejąc nasiona, których plony zostaną zebrane, nie przez niego, lecz przez jutrzejszych ludzi praktycznych, którzy będą wyśmiewać jednocześnie kolejnego niestrudzonego marzyciela zajętego sianiem, sianiem i jeszcze raz sianiem."

Ricardo Flores Magon

PostNapisane: wtorek, 13 lip 2010, 20:39 

Poglądy: anarchosatanizm
Aha. Czyli uważasz, że nie ma czegoś takiego jak Rząd Światowy?

PostNapisane: wtorek, 13 lip 2010, 21:38 

Poglądy: @ bezprzymiotnikowy
scare11 napisał(a):
Aha. Czyli uważasz, że nie ma czegoś takiego jak Rząd Światowy?

Nie, nie uważam.

"Marzyciel jest twórcą jutra. Człowiek praktyczny może się z niego śmiać; nie wie, że to on jest tą prawdziwą siła, która popycha świat naprzód. Ucisz go, a świat stoczy się ku barbarzyństwu. Wzgardzony, osłabiony, wskazuje drogę... Siejąc nasiona, których plony zostaną zebrane, nie przez niego, lecz przez jutrzejszych ludzi praktycznych, którzy będą wyśmiewać jednocześnie kolejnego niestrudzonego marzyciela zajętego sianiem, sianiem i jeszcze raz sianiem."

Ricardo Flores Magon

Strona 2 z 2 [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]